Fíkový dezert

14. Leden 2016

Bojujeme se závislostí na sladké. Ale to asi každý z nás. A tak přemýšlím jak nahradit klasický cukr, jak vůbec snížit a omezit sladké v jakékoli podobě. Někdy použiji místo cukru datle, někdy ho nahradím kokosovým cukrem a v minulém receptu jsem použila melasu. Chtěla bych s ní pracovat co nejvíce, její chuť mně nevadí, ba naopak. Melasa je zbytek po vycukernění cukrové řepy či cukrové třtiny. Podobně jako z mouky je odstaněn klíček a otruby, to nejcennější, tak i z řepy a třtiny je odstraněno vše co je pro nás nejlepší a my přesto milujeme bílý cukr a toho " černého zlata ", melasy, se vzdáváme. Dnes jsem připravila něco jednoduchého, opět jsem použila melasu, ale nemusíte vůbec přislazovat.

Suroviny

  • fíky sušené 10ks
  • mandle mleté, drcené 50g
  • melasa 1ČL
  • máslo kešu 2PL
  • sůl špetka

Postup

Fíky zbavím suchých stopek, opatrně je otevřu tak, abych z nich vytvarovala košíček. Mleté mandle spojím s melasou, kešu máslem a trochu přisolím. Vytvaruji kuličky a vložím do fíkového košíčku. Jak rychle udělané, ještě rychleji snězené!

5
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky