
Dýňové koblížky |
12. Srpen 2016 |
Nějaký ten pátek koukám doma na dýni hokaido a přemýšlím co z ní udělám. Chtělo by to na víkend něco sladkého, ale když píši sladkého, nemyslím tím, že budu sladit cukrem. Ne, dnes použiji melasu. Sladké jsem výrazně omezila a když už sladím, tak pouze kokosovým cukrem, melasou a vyjímečně některým ze sirupů, třeba javorovým. Hokaido má jemnou, sladkou, lehce oříškovou chuť a pyré, které jsem z něho připravila, použiji jako sladidlo. Koblížky zvláční a dodá jim neobvyklou chuť.
Suroviny
- vejce 2 ks
- melasa 1 PL
- kyška 3 PL
- mouka špaldová celozrnná 95 g
- skořice mletá 1/2 ČL
- olej kokosový 1 PL
- pyré dýňové 3 PL
- prášek do pečiva bezfosfátový 1/2 ČL
- soda na špičku nože
- sůl himalájská
Postup
V trošce osolené vody chvilinku povařím oloupanou a jader zbavenou dýni. Měkkou ji rozmixuji na kaši a nechám vychladnout. V míse šlehám vejce s melasou, přidám kyšku, skořici, olej, pyré a pak přisypu mouku s práškem do pečiva a sodou. Dobře zamíchám a vliji do formy na donuty. Peču cca 20minut na 180°C. Množství je určeno pro formu na 6 kusů. Námáčela jsem v hořké čokoládě. Můžete posypat oříšky, kokosem atd.
recept
kuchařky