Dýňová roláda

25. Září 2016

Dýně hokkaido je pro mě velice fotogenická a vaření z ní je zábavné a kreativní. Barevnost je v kuchyni, obzvláště, když si pak všechno fotím, dost důležitá. Proto si někdy i záměrně vybírám potraviny tak, aby vše lahodilo nejen chuti, ale i oku. Přišel podzim, plný barev a jako každé roční období i on nám přináší něco dobrého do naší kuchyně. Z hokkaida děláme doma většinou pyré v kombinaci s bramborami, pečeme ho jako přílohu k rybě, zapékáme ho s kozím sýrem a  občas udělám i výbornou polévku. Hokkaido nás asi nepřestane překvapovat svou variabilitou. Tato roláda je velice jednoduchá a myslím, že ji zvládne i začátečník. Opět jsem nahradila a snížila cukr. Hokkaido je samo o sobě sladké, takže není potřeba příliš sladit. Je dobrou volbou pro děti, pro které není bílý cukr vůbec vhodný. A nejen pro ně.

Suroviny

  • vejce 3 ks
  • cukr kokosový 3 PL
  • mouka 60 g (namíchala jsem špaldovou celozrnnou a pšeničnou hladkou)
  • pyré z hokkaida 2 PL, vrchovaté
  • skořice mletá 1/2 ČL
  • soda jedlá špetka
  • prášek do pečiva bezfosfátový 1/2 ČL
  • sůl himalájská špetka
  • tvaroh, žervé nebo krémový sýr, mascarpone, máslo, celkem 250 g
  • javorový sirup, podle chuti

Postup

Smíchám mouku, skořici, prášek do pečiva, sodu a sůl. Vejce vyšlehám spolu s cukrem a pak přidám pyré,  přisypu suchou směs a zamíchám. Vznikne řidší těsto, které vliji na plech velikosti 23 x 35, vyložený pečícím papírem. Peču 10-12 minut, 175°C. Po upečení roládu začnu stáčet i s papírem na kratší straně. Po vychladnutí rozvinu, stáhnu papír, jde to dobře, a plním krémem. Pak opět roládu smotám a zabalím do potravinové fólie a dám do lednice. Můžete ji dát do mrazáku a když přijde nečekaná návštěva, okamžitě vykouzlíte zákusek. Krém se dá připravit různě. Kdo je zvyklý na máslový krém, může použít máslo a tvaroh a vyšlehat společně s javorovým sirupem do hladka. Nebo použít krémový sýr spolu s mascarpone a opět osladit javorovým sirupem. V obou případech bude krém držet, díky máslu a mascarpone, a roláda se bude dobře krájet. Když vám zůstane trochu krému, potřete roládu a posypte ořechy.

3
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky