Dýňová polévka

25. Říjen 2016

 Tato polévka je natolik známá, že není domácnost, ve které by se nevařila a snad každý má tu svou variantu receptu. Letos jsem trochu pozměnila postup při vaření a chuť se rázem stala intenzivnější. Olivový olej jsem nahradila přepuštěným máslem, které v poslední době hojně využíváme při vaření. Dodá pokrmu ještě lahodnější a výraznější chuť. Naše babičky si běžně dělaly přepuštěné máslo, které vydrželo i několik měsíců a bez lednice. Místo přidání zeleninového vývaru vařím současně všechnu zeleninu a tu pak nechám v polévce. Momentálně je u nás situace taková, že ji vařím obden a když přijdou děti, tak je rázem snězená a vaří se znovu. Natolik zasytí, že postačí i jako hlavní jídlo. Dobrou zprávou je, že při správném uskladnění vydrží hokkaido až do jara. 

Suroviny

  • dýně hokkaido 800-1000 g
  • cibule
  • mrkev střední
  • celer asi jako mrkve
  • bobkový list 3 ks
  • nové koření mleté, špetka
  • sůl
  • smetana nebo šlehačka 100 ml
  • smetana zakysaná
  • máslo přepuštěné 1 PL
  • pepř
  • umeocet 1-2 PL

Postup

V hrnci rozpálím přepuštěné máslo, na kostky nakrájený celer v něm osmahnu, dále následuje mrkev a nakonec cibule. Vše pěkně dozlatova tak, aby se každá surovina "rozvoněla". Nakonec přidám vydlabanou a nakrájenou dýni. Opět trochu osmahnu. Po chvilce vše podliji asi litrem vařící vody, přidám bobkový list, nové koření a sůl. Přiklopím a dusím doměkka. Vyjmu bobkový list a vše rozmixuji na hladký krém. Teď už jen zjemním smetanou, opepřím a dochutím umeoctem. Podávat můžete se zakysanou smetanou, různými oříšky a nebo jen tak. 

4
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky