
Dýňová polévka |
25. Říjen 2016 |
Tato polévka je natolik známá, že není domácnost, ve které by se nevařila a snad každý má tu svou variantu receptu. Letos jsem trochu pozměnila postup při vaření a chuť se rázem stala intenzivnější. Olivový olej jsem nahradila přepuštěným máslem, které v poslední době hojně využíváme při vaření. Dodá pokrmu ještě lahodnější a výraznější chuť. Naše babičky si běžně dělaly přepuštěné máslo, které vydrželo i několik měsíců a bez lednice. Místo přidání zeleninového vývaru vařím současně všechnu zeleninu a tu pak nechám v polévce. Momentálně je u nás situace taková, že ji vařím obden a když přijdou děti, tak je rázem snězená a vaří se znovu. Natolik zasytí, že postačí i jako hlavní jídlo. Dobrou zprávou je, že při správném uskladnění vydrží hokkaido až do jara.
Suroviny
- dýně hokkaido 800-1000 g
- cibule
- mrkev střední
- celer asi jako mrkve
- bobkový list 3 ks
- nové koření mleté, špetka
- sůl
- smetana nebo šlehačka 100 ml
- smetana zakysaná
- máslo přepuštěné 1 PL
- pepř
- umeocet 1-2 PL
Postup
V hrnci rozpálím přepuštěné máslo, na kostky nakrájený celer v něm osmahnu, dále následuje mrkev a nakonec cibule. Vše pěkně dozlatova tak, aby se každá surovina "rozvoněla". Nakonec přidám vydlabanou a nakrájenou dýni. Opět trochu osmahnu. Po chvilce vše podliji asi litrem vařící vody, přidám bobkový list, nové koření a sůl. Přiklopím a dusím doměkka. Vyjmu bobkový list a vše rozmixuji na hladký krém. Teď už jen zjemním smetanou, opepřím a dochutím umeoctem. Podávat můžete se zakysanou smetanou, různými oříšky a nebo jen tak.
recept
kuchařky