Domácí těstoviny

3. Únor 2017

Od chvíle, kdy jsem obdržela od Tescomy strojek pro přípravu těstovin, se neustále bavím výrobou různých domácích těstovin. Moje těstoviny, i když jsou jednoduché, nudle, špagety, fleky, lasagne, jsou kvalitní díky výchozím surovinám. Určitě mezi ně patří i domácí vejce. S moukou občas bývá problém, ta je také neméně důležitá a abych pravdu řekla, dokud si nebudu mlít mouku doma, tak s ní nebudu spokojená nikdy. Ale k tomu také dojde. A proč si těstoviny dělám doma? Jak jsem už zmínila, mám jistotu z čeho jsou vyrobeny a jejich výroba je vlastně tak trochu zábava. Na tomto strojku to jde samo. Když už máte vypracované těsto, které necháte chvíli odpočinout, tak vlastní výroba těstovin do nějaké "placaté" podoby je velice jednoduchá. Vřetena, kolinka apod. samozřejmě neuděláte. Ale myslím si, že třeba klasické nudle s mákem vás dostanou, a od chvíle, kdy máte hotové těsto, je to otázka pár minut, než se těstoviny objeví i na taliři. Ony totiž čerstvé jsou uvařené během dvou tří minut. Podobně jako s domácím kváskovým chlebem, tak i s těstovinami se stávám čím dál víc soběstačnější. A to mě baví!

Suroviny

  • mouka polohrubá 150 g
  • mouka hladká 150 g
  • vejce 3 ks
  • sůl
  • olej olivový

Postup 

Pokud těstoviny dál suším, nedávám do těsta sůl. Do misky nasypu mouku a vytvořím důlek do něhož rozklepnu vejce. Vidličkou vše zpracuji a pak už jen rukou pár minut zpracovávám, dokud není těsto vláčné, tzv. hedvábné. Pokud  by se drolilo kápněte olej, a když se bude lepit, přisypte hladkou mouku. Dělám je i z celozrnné mouky. Těsto poté nechejte apoň půl hodiny pod mokrou utěrkou odpočívat. Můžete je dát v sáčku přes noc do lednice a druhý den teprve zpracovat. Placky vyválíte na pomoučeném vále na tloušťku cca 1 mm. Pak krájejte na požadované tvary. Já si těsto na pomoučeném vále trochu rozplácnu a hned ho protlačím strojkem na těstoviny. Vyjede první plát, který složím na třetiny a znovu protáhnu strojkem. Tak to opakuji několikrát, dokud nemám těsto hladké, elastické a v požadovaném tvaru. Třeba na lasagne udělám několik obdélníků a hned je použiji. Výhodou čerstvého těsta na lasagne je, že se s ním dobře pracuje a nemusí se dopředu vařit. Nudle a špagety vytvořím na přídavném nádstavci a šup s nimi lehce do mouky, aby se neslepily. Příště vám připravím další z mých receptů na těstoviny v praxi. Bavte se s Tescomou.

2
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky