Domácí snickers

10. Březen 2017

Šufánkova másla mě vždy inspirují. A tak vznikl nápad udělat zdravější verzi tyčinek snickers. S pomocí ovesných vloček, čokolády a arašídového másla jsem vykouzlila dezertky, které jsou nabité energií a přitom neobsahují přidaný cukr. Ovesné vločky jsou lehce stravitelné a známé svým obsahem lehce rozpustné vlákniny, která reguluje cholesterol a glukózu v krvi. Oves má posilující účinky a blahodárně působí na nervovou soustavu. A čokoláda? Tradičně je považována za afrodiziakum a povzbuzující prostředek. Abych nemusela ovesné vločky přisladit cukrem, připravila jsem si datlovou pastu. Výborná věc, kterou si můžete nachystat dopředu a v uzavřené nádobě v lednici vydrží několi dnů. Hodí se do ovesných kaší, zmrzlin, tu vám připravím příště, dezertů, prostě skoro všude tam, kde byste jinak použili cukr. Šufánkovo 100% tradiční arašídové máslo je vyrobeno z pražených plodů podzemnice olejné. Arašídy obsahují ve velké míře kyselinu listovou, která pomáhá chránit mozkové buňky a zlepšuje paměť a soustředění. Arašídové máslo je obohaceno o kousky rozsekaných arašídů, čímž se zvýrazní chuťový prožitek. 

Suroviny

  • máslo 110 g
  • vločky ovesné 220 g
  • datlová pasta 100 g nebo 40 g kokosového cukru
  • skořice mletá 1 ČL
  • extrakt vanilkový 1 ČL
  • sůl 1/4 ČL
  • čokoláda min 70% 120 g
  • máslo arašídové 3 PL

Postup

Ve střední pánvi pomalu rozehřeji máslo s datlovou pastou. Přidám skořici, vanilkový extrakt, sůl a přisypu ovesné vločky a na mírném plameni míchám po dobu cca 4 minut. Ve vodní lázni rozpustím čokoládu spolu s arašídovým máslem. Nízkou plastovou nádobku o rozměrech 13 x18  vyložím potravinářskou fólií a naplním polovinou směsi, naliji skoro všechnu čokoládu, opět nasypu směs a pocákám zbytkem čokolády. A šup do lednice.

Datle přes noc namočím do vody, v lepším případě do jablečného moštu, tím se ještě víc zvýrazní chuť pasty. Druhý den datle vyjmu a rozmixuji do hladkého krému.  

4
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky