Domácí müsli

13. Leden 2016

Rozhodli jsme se, že si tuto ranní pochoutku začneme dělat doma. Když jsem zjistila, že i v kupovaném müsli je cukr, nechápu proč, tak jsem koupila všechny potřebné suroviny a müsli si už dělám sama. Večer pak zaliji jablečným moštem a ráno už jen ovoce, buď čerstvé nebo sušené, jako např. švestky.  Pokud bych přidala něco z mléčných výrobků, tak pouze zakysanou smetanu, kefír, žinčicu nebo podmáslí. Ale pokud přidáte jakýkoli mošt bez cukru, nebo třeba vymačkanou šťávu z pomeranče, budete překvapeni jak lahodná snídaně může být.  Bez cukru, pouze s melasou, která obsahuje spoustu minerálů a je velkým zdrojem vápníku.

Suroviny

  • vločky ovesné, ječné, špaldové 250g
  • ořechy vlašské, mandle, rozinky, kokosové lupínky od každého hrst
  • máslo 2 PL nebo kokosový olej
  • melasa 1 PL nebo med, datlový sirup
  • skořice mletá 1 ČL

Postup

Máslo rozpustím, přidám melasu a přisypu skořici. Nechám rozpustit. Pak vše suché smíchám a zaliji rozpuštěným. Troubu předehřeji na cca 170°C, na plech s pečícím papírem nasypu vzniklou směs a peču cca 15 minut. Občas promíchám. Jestli nechcete použít máslo, použijte třeba kokosový olej, nemáte rádi melasu, použijte med. Kombinujte si jak chcete a co chcete. Tady je velký prostor pro fantazii! Po vychladnutí dejte do sklenice a v lednici vydrží. Nevydrží. Sní se raz dva a budete dělat z větší dávky.

5
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky