Domácí chléb kváskový

12. Listopad 2015

Nedávno jsem se rozhodla, že i chléb si budu péct sama. Začátky nebyly jednoduché. Po nekonečném hledání na internetu, po marných pokusech, kdy dokonce první chléb skončil v koši, jsem konečně našla cestu, jak z bludného kruhu ven. Zkusím vám co nejjednodušeji objasnit tajemství domácího chleba. Nejdříve ze všeho si kupte mouky. Budete potřebovat žitnou, žitnou chlebovou, žitnou celozrnnou, špaldovou, pšeničnou chlebovou, pšeničnou celozrnnou nebo pšeničnou hladkou. To bude záležet na vás, pro jaký chléb se rozhodnete. Připravím vám recept na základní chléb s kterým jsem začala já a vy si budete moct časem kombinovat mouky jak budete chtít. Mám dnes v zásobě několik druhů mouky a tak si podle nálady kombinuji.

Suroviny

  • kvásek 50-80g
  • žitná mouka chlebová 150g
  • voda 150ml
  • pšeničná mouka chlebová 500g
  • voda 300ml
  • sůl 12g
  • kmín

Postup

Vezmu větší a vyšší mísu. Z připraveného kvásku odeberu cca 50g a vložím do mísy spolu se 150g žitné mouky chlebové a 150ml vody, promíchám, přikryji igelitovým sáčkem a jdu spát. Ráno mě čeká plná mísa rozkvašené mouky. Promíchám, přisypu 500g pšeničné mouky chlebové, sůl, kmín a přilévám vodu cca 250 - 300ml. Dobře promíchám, třeba i rukou zpracuji a opět přikryji sáčkem a nechám v teple kynout. Asi po hodině zkontroluji a pokud těsto nakynulo, pomoučím si vál a těsto na něm začínám zpracovávat. Cca 10 minut. Až mám zpracovaný a vytvořený pěkný bochánek, tak dám těsto do ošatky na pomoučenou utěrku a nechám přikryté opět kynout. Troubu si rozpálím na 250°C i s plechem na kterém budu péct chleba. Pak si vezmu dřevěné prkénko, na něj dám pečící papír a vyklopím na něj chleba z ošatky, rychle potřu slanou vodou, naříznu a co nejrychleji vložím do rozpálené trouby. Troubu stáhnu na 200°C, peču 10 minut a pak stáhnu na 175°C a ještě peču cca 25 minut. Chleba vytáhnu, položím na mřížku a nechám vychladnout. Ještě aspoň dvě hodiny bude chládnout. Je na vás abyste si tento postup zažili, vyzkoušeli a třeba i přišli na něco nového. I já se pořád učím a učit budu. Je to zábava, která mě baví a přináší potěšení. Prostě vlastní chléb.

Kvásek

K tomu, abysme upekli kváskový chléb, se musí v těstě vyvinout za vhodných podmínek kvasný plyn — oxid uhličitý, který je nezbytný pro pórovitost chlebové střídky. Stačí nechat při pokojové teplotě po dobu 4 až 6 dnů odpočívat chlebovou žitnou mouku smísenou s vodou, aby začala samovolně kvasit. V těstě se pak množí mikroorganismy jejichž produktem je kypřící plyn. Jen samotný proces trvá déle, než když použijete klasické kvasnice. Ale dobré věci potřebují čas a když si ho jednou upečete, už nikdy nebudete kupovat chléb.

1.den 100g žitné mouky a 100ml vody,  zamíchám v litrové sklenici, dám i se lžící do sáčku a nechám třeba na lince, od 2. dne vždy 50g + 50ml vody, opět zamíchám a nechám stát v sáčku. Po pěti dnech opakování už bysme měli mít kvásek. Vůní mně připomíná lehce nakyslé jablko, nebo víno. Uvidíte sami. Tedy ucítíte. Když nebudete dělat chléb často, dejte kvásek do lednice spát. Zavíčkujte sklenici a tak vám vydrží týden , možná i déle bez příkrmu a než někam odjedete, tak ho trochu nakrmte. Třeba 100g + 100ml.

Pak si vždy odeberte z něho těch 50g na chléb a nezapomeňte je tam ráno vrátit!

Časem budete i mouky kombinovat, třeba víc celozrnné, poměr žitné a pšeničné a přidávat semínka. Prostě si hrát. A ona to hra je!

4
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky