Čokoládové kuličky / chokladbollar

31. Březen 2016

Chokladbollar je typicky švédská cukrovinka a je velmi dobrá. Dokonce snad i zdravá, protože hlavní surovinou jsou ovesné vločky. A pokud použijete, podobně jako já v tomto receptu vločky pohankové, tak máte vyloženě bezlepkovou záležitost. Že jsou ve Švédsku oblíbené svědčí i to, že jsou dostupné v kavárnách a vy je určitě budete znát i z Ikea. Do jejich výroby můžete zapojit děti, bude je to určitě bavit!

Suroviny

  • máslo 100g
  • cukr moučka 100g (já ho samozřejmě nahrazuji kokosovým cukrem 30g a datlovým sirupem 3PL)
  • vločky ovesné jemné 120g (nahradila jsem pohankovými)
  • kakao 3PL
  • káva silná 3PL
  • cukr vanilkový 1ČL (použila jsem fruktózový s vanilkou)
  • sůl špetka
  • kokos na obalování

Postup

Vločky rozmixuji, ale nemusíte, pokud máte opravdu jemné. Všechny suroviny smíchám, nejlépe rukama a vytvořím kuličky o průměru 1,5cm. Obalím v kokosu a vložím do lednice. Po chvilce vydělám z lednice a ještě jednou kokos v rukách pěkně zapracuji. Vydrží dlouho, můžete klidně zamrazit, pokud je uděláte z větší dávky.

5
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky