
Chlebová polévka |
31. Březen 2020 |
Když byly děti malé, tak jsem jim občas dělávala tuto polévku. Čas tak běží, že jsem na ni úplně zapomněla, až teď v těchto nelehkých dnech jsem si na ni vzpomněla. Asi proto, že si čím dál víc uvědomuji, že bychom neměli vyhazovat žádné jídlo. Polévku dělávala i moje babička, ale trochu jednodušším způsobem, kdy zalila chléb vodou, přidala sádlo a česnek a polévka byla hotová. Já jsem ji trochu vylepšila, zeleninou, smetanou a protože teď vařím hodně kopřivy a vývar z nich si schovávám, tak jsem ho použila i do polévky. No, to je úplně top! Vývar i samotné kopřivy. Jsem teď do nich úplný blázen. Tento týden jdeme s dcerou a vnučkou opět do lesa na mladé kopřivy. Někde jsem četla, že kdyby lidé věděli jak je kopřiva zázračná, pěstovali by na zahradě jen ji! Ale o ní příště.
Suroviny
- chléb asi 2 krajíčky
- mrkev
- celer
- cibuli
- olej nebo přepuštěné máslo
- vejce
- česnek
- hrst kopřiv nebo pár lístků medvědího česneku, tedy pokud máte
- bobkový list
- lahůdkové droždí
- smetanu
- pepř
- sůl
- majoránka, nebo libeček
Postup
Na tuku postupně osmahnu kousek celeru, mrkve, cibuli, k nim přidám chléb, kopřivy, bobkový list, lahůdkové droždí a hned podliji horkou vodou, nebo trochou vývaru z kopřiv atd., osolím. Nechám asi půl hodiny vařit. Rozmixuji se smetanou, opepřím, přidám česnek a na závěr rychle rozkvedlám vejce. Sušená majoránka ji ještě podtrhne! Nastrouhala jsem i parmazán, byla ještě lahodnější. Druhý den byla s pažitkou.
recept
kuchařky