Chleba bez mouky

6. Srpen 2017

Doma si mysleli, že peču sekanou. Ta vůně co se nesla bytem opravdu připomínala dávné časy, kdy se u nás peklo maso. To není sekaná! To je můj další chleba bez mouky. Abych měla víc druhů a nemusela jsem jíst pouze krekry, nebo oopsie, tak tímto chlebem pokračuji v pečení dalších bezmoučných variant. Je vláčný a dá se jíst jen tak. Na začátku mého rozhodnutí nejíst pečivo byla otázka. Co vlastně budu jíst? Několik let jsem pekla kváskový chleba a myslela jsem si, že už u něj navždy zůstanu. Postupně jsem si na nový způsob stravování tak zvykla, že stačil měsíc a pečivo mně vůbec nechybí. Jestli se rozhodnete vyzkoušet tento chleba, budete překvapeni jeho snadnou přípravou a samozřejmě i chutí. Hurá na něj!

Suroviny

  • cibule velká
  • vejce 5 ks
  • semínka a ořechy 150 g (vlašské ořechy, slunečnicová semínka, lněné semínko)
  • rajčata sušená 30 g
  • kmín drcený 1/2 ČL
  • tvrdý sýr 140 g ( čedar, gouda, apod.)
  • sůl
  • olej olivový cca 4 PL

Postup

Na jemno nakrájenou cibuli a rajčata orestuji na troše oleje do zlatova a nechám vychladnout. Vlašské ořechy a semínka rozmixuji. Nastrouhám tvrdý sýr. V míse vyšlehám bílky se špetkou solí v tuhý sníh. Žloutky, semínka, sýr, orestovanou cibuli s rajčaty a kmín smíchám a postupně do této směsi vmíchávám sníh z bílků. Dám do pečící formy na chleba a peču na 175°C cca 25 minut. Semínka a ořechy dávám přibližně třetinu od každého. Se solí opatrně, slaný je i sýr.

Tip: nastrouhala jsem na jemno do těsta syrovou mrkev. Výborný!

Nafoceno s Bella rose.

5
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky