Červená řepa s mrkví

10. Březen 2016

Příroda nám nadělila léky a jedním z nich je červená řepa a mrkev.  V poslední době se v naší kuchyni neobejdeme ani bez jedné této zeleniny. Červená řepa bývá v našem jídelníčku opomíjena, přitom patří mezi levné zdroje velice cenných látek pro náš organismus a je na pultech skoro po celý rok. Když se jemně nastrouhá, nepotřebuje ani tepelnou úpravu a dá se jíst syrová. Je zbytečné ji dlouho vařit nebo péct. Pokud by se stala součástí nějakého zeleninového jídla, stačí ji podusit na oleji zrovna tak dlouho, jako ostatní zeleninu.

Suroviny

  • řepa červená 500g
  • mrkev 300g
  • melasa 3PL (extrakt z cukrové třtiny, používám místo cukru)
  • umeocet 4PL (ochucovadlo, slanokyselá chuť, je to chuťový zážitek)
  • sůl himalájská podle potřeby

Postup

Řepu s mrkví nastrouhám na jemno a dám do hrnce pomalu dusit. Trvá to asi 20minut, pak přidám melasu, podle toho jak chci mít salát sladký. Ještě chvilku podusím a odstavím. Na závěr přidám umeocet a popřípadě dosolím. Právě jste si udělali salát podle zdravých zásad. Použili jste černé zlato-melasu a umeocet, který nemá s klasickým octem nic společného. Ještě teplý jsem ho stlačila do zavařovacích sklenic a po vychladnutí do lednice. Ve spojení s ricottou a ořechy je chuťovým zážitkem.

5
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky