
Červená řepa s mrkví |
10. Březen 2016 |
Příroda nám nadělila léky a jedním z nich je červená řepa a mrkev. V poslední době se v naší kuchyni neobejdeme ani bez jedné této zeleniny. Červená řepa bývá v našem jídelníčku opomíjena, přitom patří mezi levné zdroje velice cenných látek pro náš organismus a je na pultech skoro po celý rok. Když se jemně nastrouhá, nepotřebuje ani tepelnou úpravu a dá se jíst syrová. Je zbytečné ji dlouho vařit nebo péct. Pokud by se stala součástí nějakého zeleninového jídla, stačí ji podusit na oleji zrovna tak dlouho, jako ostatní zeleninu.
Suroviny
- řepa červená 500g
- mrkev 300g
- melasa 3PL (extrakt z cukrové třtiny, používám místo cukru)
- umeocet 4PL (ochucovadlo, slanokyselá chuť, je to chuťový zážitek)
- sůl himalájská podle potřeby
Postup
Řepu s mrkví nastrouhám na jemno a dám do hrnce pomalu dusit. Trvá to asi 20minut, pak přidám melasu, podle toho jak chci mít salát sladký. Ještě chvilku podusím a odstavím. Na závěr přidám umeocet a popřípadě dosolím. Právě jste si udělali salát podle zdravých zásad. Použili jste černé zlato-melasu a umeocet, který nemá s klasickým octem nic společného. Ještě teplý jsem ho stlačila do zavařovacích sklenic a po vychladnutí do lednice. Ve spojení s ricottou a ořechy je chuťovým zážitkem.
recept
kuchařky