Černá čočka s kurkumou

7. Leden 2017

Luštěniny do zdravého jídelníčku patří. Je to bohatý zdroj sacharidů, vlákniny a bílkovin. Proto se u nás vaří každý týden na všechny možné způsoby. Nedávno jsem objevila tuto černou čočku, která oproti běžné čočce po tepelné úpravě drží tvar a je rychle uvařená. Nemusíte ji předem namáčet. Při vaření ji klidně můžete osolit a vývarem, kterým ji budete podlévat, nebo koření, které přidáte, si čočka pěkně natáhne. Je lahodná, příjemná na skus a chutná oříškově. Je prostě báječná. Čočka s kurkumou a černým pepřem je zpestřením zdravého jídelníčku.

Suroviny

  • čočka černá 250 g
  • mrkev vetší 1 ks
  • celer, podobně jako mrkve
  • šalotka
  • bobkový list
  • nové koření
  • česnek asi 3 stroužky
  • kurkuma 2 ČL
  • olej olivový nebo přepuštěné máslo
  • hraška
  • umeocet
  • lahůdkové droždí 2 PL (bezlepkáři použijí neochucené droždí)
  • sůl himalájská
  • pepř mletý

Postup

Na rozpáleném oleji orestuji postupně na drobno nakrájený celer, mrkev a šalotku. To mám jako základ místo vývaru. Přidám česnek, kurkumu a propláchnutou čočku. Podliji horkou vodou, přihodím bobkový list, nové koření a osolím. Pomalu dusím do měkka, za případného podlití horkou vodou. Když je čočka měkká, zahustím hraškou, ochutím umeoctem, lahůdkovým droždím a čerstvě namletým pepřem. S vajíčkem, nebo bez, s chlebem, nebo i bez chleba. Výborný, rychlý oběd.

Potraviny dobře uchováte ve sklenicích od www.bubudrinks.cz

3
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky