
Černá čočka s kurkumou |
7. Leden 2017 |
Luštěniny do zdravého jídelníčku patří. Je to bohatý zdroj sacharidů, vlákniny a bílkovin. Proto se u nás vaří každý týden na všechny možné způsoby. Nedávno jsem objevila tuto černou čočku, která oproti běžné čočce po tepelné úpravě drží tvar a je rychle uvařená. Nemusíte ji předem namáčet. Při vaření ji klidně můžete osolit a vývarem, kterým ji budete podlévat, nebo koření, které přidáte, si čočka pěkně natáhne. Je lahodná, příjemná na skus a chutná oříškově. Je prostě báječná. Čočka s kurkumou a černým pepřem je zpestřením zdravého jídelníčku.
Suroviny
- čočka černá 250 g
- mrkev vetší 1 ks
- celer, podobně jako mrkve
- šalotka
- bobkový list
- nové koření
- česnek asi 3 stroužky
- kurkuma 2 ČL
- olej olivový nebo přepuštěné máslo
- hraška
- umeocet
- lahůdkové droždí 2 PL (bezlepkáři použijí neochucené droždí)
- sůl himalájská
- pepř mletý
Postup
Na rozpáleném oleji orestuji postupně na drobno nakrájený celer, mrkev a šalotku. To mám jako základ místo vývaru. Přidám česnek, kurkumu a propláchnutou čočku. Podliji horkou vodou, přihodím bobkový list, nové koření a osolím. Pomalu dusím do měkka, za případného podlití horkou vodou. Když je čočka měkká, zahustím hraškou, ochutím umeoctem, lahůdkovým droždím a čerstvě namletým pepřem. S vajíčkem, nebo bez, s chlebem, nebo i bez chleba. Výborný, rychlý oběd.
Potraviny dobře uchováte ve sklenicích od www.bubudrinks.cz
recept
kuchařky