Celozrnné rohlíky

24. Prosinec 2015

Pokud jste si udělali domácí ovesné mléko, mám tu pro vás recept, kde ho využijete a k tomu i zužitkujete zbytek ovesných vloček, které zůstaly po výrobě mléka. Těsto jsem zpracovala v domácí pekárně, ale můžete i ručně.

Suroviny

  • mléko ovesné nebo i jiné 300ml
  • mouka pšeničná celozrnná 250g
  • mouka špaldová 250g
  • máslo nebo olej olivový 40g
  • sůl 7g
  • droždí 21g
  • sirup agávový jen kápnout

Postup

Všechny uvedené suroviny počínaje tekutinami, jsem dala do pekárny na zvolila  program "příprava těsta". Po vykynutí těsto zpracuji na vále, pokud se lepí, podsypu trochou špaldové mouky, ale jen trochu, aby rohlíky nebyly příliš moučné. Z těsta vytvořím bochánek, který postupně rozdělím vždy na 4 díly a tak postupuji, až vznikne 16 bochánků. Válečkem vyválím těsto do trojúhelníku a postupně smotám. Je to cvik a každý si na to určitě přijde sám. Rohlíky nechám pod utěrkou na plechu kynout přibližně 3/4 hodiny. Potom potřu rozšlehaným vajíčkem, posypu sezamem, mákem atd. Nemusí být. A hned s nimi do rozpálené trouby na 200°C. Po pár minutách stáhnu troubu na 175°C a peču přibližně 15-20 minut.

Tip

Po výrobě ovesného mléka "odpad", který zůstane v sítku zužitkuji tak, že ho přidám do těsta na rohlíky.

6
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky