
Celerové lívanečky s bryndzovým dipem |
31. Leden 2018 |
Touto slanou variantou lívanečků potěšíte nejednoho strávníka a milovníci bryndzy budou v sedmém nebi, podobně jako já. Igor, můj přítel vymyslel dip a já celerové lívanečky. Vaření nás baví a když se vzájemně doplňujeme, vznikají zajímavé recepty, které budou, aspoň doufám, bavit i vás. Celer je znám jako koření, ale i jako léčivo. Můžeme ho konzumovat i syrový a jeho velkou předností je, že na rozdíl od ostatní zeleniny velice dobře snáší vysoké teploty, proto během vaření neztrácí vitamíny. Další zázračnou surovinou v tomto receptu je ovčí bryndza, která je nejlepší z nepasterizovaného mléka a je základní surovinou v dipu. Čím "ostřejší" bryndza, tím lepší. Ať vám chutnají!
Suroviny
- celer cca 600 g
- sýr gouda 200 g
- vejce 4 ks
- majoránka, bylinky dle chuti
- droždí lahůdkové 1 PL
- olej nebo přepuštěné máslo na smažení
- sůl
- bryndza 250 g
- smetana zakysaná 2 PL
- máslo
- šalotka
- paprika sladká, mletá
Postup
Celer a sýr nastrouhám, přidám rozšlehaná vejce, dochutím solí, bylinkami, lahůdkovým droždím a zamíchám. Na rozpáleném lívanečníku pomalu smažím pod pokličkou. V misce smíchám kousek másla s bryndzou, mletou paprikou, smetanou a najemno nakrájenou šalotkou. Chutnají teplé i studené.
recept
kuchařky