Bublanina

22. Červen 2016

Bublanina je letní klasika se sezónním ovocem jako jsou jahody, třešně, borůvky, maliny, meruňky, ostružiny. Zkusila jsem v tradičním receptu nahradit bílou mouku polohrubou, moukou celozrnnou a pohankovou. I tak zůstala bublanina nadýchaná a vláčná. Postupně jak přecházím na celozrnnou mouku, zjišťuji, že vlastně není problém z ní péct i klasické koláče a buchty. Chce to jen vyzkoušet a nebát se toho.

Suroviny

  • vejce 5 ks
  • cukr třtinový nerafinovaný 4 PL (můžete použít i javorový sirup)
  • máslo 80 g
  • mouka špaldová celozrnná 50 g
  • mouka pšeničná celozrnná 50 g
  • mouka pohanková 25 g
  • jogurt bílý 3 PL
  • sůl himalájská
  • prášek do pečiva bezfosfátový 1 ČL
  • ovoce

Postup

V míse napřed vyšlehám osolené bílky s cukrem, postupně pak zašlehám žloutky. Mouku smíchám s práškem do pečiva a spolu s rozpuštěným máslem a jogurtem opatrně smíchám vše dohromady. Vymažu a vysypu plech moukou, vliji těsto a posypu ovocem obaleným v mouce. Peču při teplotě cca 180 °C, 35 - 40 minut.

3
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky