Brokolicová s čedarem

17. Červenec 2016

Brokolice je úplně nejvíce! Je zdravá a pomáhá dokonce hubnout. Ano, patří mezi nízkokalorické potraviny a dá se jíst nejen vařená, ale i syrová. Existuje mnoho různých způsobů a receptů, a tak se v podstatě nemůže stát, že bychom se jí přejedli. Rozhodla jsem se, že z ní uvařím polévku s čedarem, který je trochu výraznější, ale přitom nepotlačí chuť brokolice a pikantní hořčičné krutony skvěle polévku ochutí. Takže hurá na trhy a kupujte od zahrádkářů, tu domácí!

Suroviny

  • brokolice cca 500 g
  • mrkev 2 ks (menší)
  • vývar zeleninový 800 ml
  • česnek 2 stroužky
  • šalotka
  • máslo 1 PL
  • olej olivový 2 PL
  • smetana 250 ml
  • čedar strouhaný, anglický, 1 šálek
  • pepř mletý
  • sůl
  • chléb na krutony
  • hořčice dijónská

Postup

V hrnci rozehřeji olej, přidám nakrájenou šalotku a jakmile začne být průsvitná, přisypu nastrouhanou mrkev a dvě minuty osmahnu. Brokolici rozeberu na růžičky a společně s vývarem, solí, česnekem a pepřem přidám k šalotce a mrkvi. Asi po dvaceti minutách naliji do polévky smetanu s nastrouhaným sýrem a vše dobře rozmixuji. Chvilku povařím. Rozpustím si máslo do kterého přidám lžíci hořčice a nakrájené kostky chleba v něm dobře promíchám. Krutony peču v troubě a během pečení je obrátím.

3
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky