Bramborový koláč

13. Duben 2020

Nechte se inspirovat a vyzkoušejte jednou brambory na sladko. Třeba při přípravě mého koláče s mákem, tvarohem a ořechy. Spousta chutí, vláčné těsto, díky bramborám, a rychlá příprava. Tak nějak by vypadaly tradiční kynuté koláče našich babiček ve zdravé verzi, já jsem si recept udělala po svém. 

Suroviny

  • brambora vařená 1 ks větší
  • mouka ječná celozrnná cca 150-200 g
  • máslo 80 g
  • žloutky 2 ks
  • sůl špetka
  • smetana cca 100 ml
  • med 1 ČL
  • kvasnice malý kousíček
  • tvaroh farmářský 200 g
  • vejce 1 ks
  • mák 150 g
  • ořechy 200 g
  • med na přislazení náplní
  • švestková povidla
  • jablko
  • rozinky
  • smetana ke šlehání
  • mandle
  • sezam

Postup

Do mísy nastrouhám bramboru, přisypu mouku, do které udělám důlek na smetanu, med a kvasnice, aby vznikl kvásek, dále přidám žloutky, sůl a rozpuštěné máslo. Zamíchám. Mělo by vzniknout ne příliš tuhé těsto, budeme ho spíš roztírat stěrkou na plech. A nechám chvilku v míse kynout. Mezitím si připravím náplně. Můžete klidně i jednu, dvě náplně. Minule jsem dělala jen mák a tvaroh. Záleží co máte k dispozici. Do tvarohu přidám med a vajíčko a rozmixuji. Do mletého máku přidám švestková povidla bez přidaného cukru. Ořechová náplň je z mletých ořechů, medu, jablka, rozinek a každou náplň, pokud je hustá, rozředím smetanou, aby mohla snadněji hmotu vytlačit pomocí sáčku. Viz. obrázek. Ozdobím mandlemi, sezamem, nebo co mám k dispozici. Klidně i konopná semínka. Průměr formy 30 cm.

3
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky