
Bramborový dortík |
27. Březen 2016 |
Malý dortík připravený k servírování jedné osobě, který můžete péct v papírovém nebo alobalovém košíčku. A podobně jako u dortů můžete použít jakýkoli krém, polevu a různá zdobení. A teď vám představím moji verzi s vařenými bramborami. Recept je rychlý a přijde určitě vhod, pokud čekáte návštěvu a budete se chtít blýsknout. Stačí mít uvařené dvě brambory den předem a pokud zapomenete, tak i ten den, kdy budete péct. Bramborové dortíky jsou velice vláčné. Z tohoto množství mám 12ks.
Suroviny
- vejce 2ks
- cukr kokosový 50g
- sirup javorový 3PL
- máslo 50g
- šťáva z jednoho citronu
- brambory vařené 120g
- mouka ovesná 70g (nebo jakákoli jiná)
- šlehačka 50ml
- sůl
- žervé nebo smetanový sýr Philadelphia 3ks
- máslo 150g
- sirup javorový 3PL
- šťáva z půlky citronu
Postup
Den předem si uvařím brambory ve slupce. Všechny suroviny by měly mít stejnou teplotu. Bílky vyšlehám se solí. V míse vyšlehám žloutky, cukr, sirup a změklé máslo. Přidám oloupané, na jemno nastrouhané brambory, šťávu z citronu, mouku, šlehačku a zamíchám. Opatrně vmíchám sníh z bílků. Formu na muffiny vyplním košíčky a plním je zhruba do 2/3. Peču na 175°C cca 20min. Žervé nebo sýr, máslo, šťávu a sirup vyšlehám a zdobím dortíky. Vše má mít stejnou teplotu, aby se krém nezdrcnul. Nejlepší budou, když je dáte na několik hodin do lednice.
recept
kuchařky