
Bramborové placky |
12. Únor 2016 |
Moje babička je pekla vždy, když jí zbyly vařené brambory. Pekla je na rozpálené peci a já, když jsem je začala dělat podle ní, tak jsem použila rozpálené plotýnky. Placky nebo šulánky. To byla dříve rychlá a levná dobrota. Dnes je dělám na nerezové palačinkové pánvi se silným dnem.
Suroviny
- brambory 500g
- mouka hladká 160g (já jsem použila špaldovou)
- sůl
- máslo rozpuštěné
Postup
Oloupané, studené brambory, nejlépe den dopředu uvařené, nastrouhám najemno, přidáme sůl a mouku. Vypracuji hladké těsto, že kterého tvořím malé kuličky, které na pomoučeném válu vyválím na tenkou placku. Tu pak vložím do suché rozpálené pánve. V momentě, kdy se začnou tvořit na placce puchýře, ji obrátím, potřu rozpuštěným máslem a dopeču z druhé strany. Můžete je jíst i na slano, nebo jen tak k něčemu přikusovat. Já je mám ráda s povidly a mákem.
recept
kuchařky