Bezinkový sirup

30. Květen 2016

Právě kvete jedna úžasná bylina. Ano, je to černý bez, který má v lidovém léčitelství zasloužený respekt. Asi nejznámější je sirup z květů černého bezu. Recept je jednoduchý a mám ověřeno, že pokud se nevypije, tak vydrží do dalšího roku. Květy sbírám nejlépe po ránu, dobře rozkvetlé, ale ne zase příliš, tak aby se v nich držel pyl. Odstříhávám květenství a ukládám do košíku. Postupně z nich vyleze všechen hmyz a květy není potřeba omývat. Na sirupy je dobré použít převařenou, vychladlou vodu, nejlépe však vodu ze studánek, která neobsahuje chlór.

Suroviny

  • květy černého bezu
  • šťáva z citronů 5 - 8ks
  • voda
  • cukr třtinový 1 - 1 1/2kg (cukru dejte podle toho, jak moc máte rádi sladký sirup)

Postup

5-ti litrovou sklenici až po okraj naplním květy, hodně stlačím a zaliji převařenou vodou a šťávou z citronů. Nechám 24 hodin louhovat. Pak přecedím a do vzniklého výluhu přisypu cukr a na mírmém ohni míchám, až se cukr rozpustí. Pak naliji do čistých lahví a když chci mít jistotu, že sirup vydrží, tak pár lahví steriluji. Případný kal na dně nevadí, jsou to zbytky pylu. Pokud byste chtěli mít sirup úplně čistý, pak použijte na přecezení plátýnko nebo gázu.

Tip na rychlou limonádu: do džbánu dám 3-5 květenství bezu, přidám šťávu z půlky pomeranče, citronu a pár lístků máty. Zaliji perlivou vodou.

5
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky