Babiččin mřížkový koláč

31. Leden 2019

Nejen šulánky, ale i tento bramborový koláč je vzpomínkou na mé dětství a na babičku, která tak ráda vařila a pekla, a to mám asi po ní. Nejčastěji ho pekla v zimních měsících, kdy byl špajz plný marmelád a zavařenin. Vždycky když zbyly vařené brambory, tak se dělaly šulánky nebo mřížkový koláč. Klasika. Úplně jednoduchý a přitom luxusní moučník k nedělní kávě. Můj koláč je trochu jiný. Jak už tušíte, změnila jsem mouku a vynechala cukr. I přesto je famózní, vláčný a dostatečně sladký.

Suroviny

  • brambory uvařené ve slupce 280 g
  • vejce 2 ks
  • mouka jáhlová 100 g
  • mouka rýžová 50 g
  • mouka tapioková 50 g
  • mouka lněná 2 PL
  • sůl
  • máslo 80 g
  • prášek do pečiva 1/2 ČL
  • sirup datlový 1 PL
  • džem bez přidaného cukru
  • ořechy vlašské

Postup

Brambory, nejlépe den předem uvařené, oloupu a na jemno nastrouhám, máslo rozpustím, přidám mouky, 1 vejce, 1 žloutek, prášek do pečiva, sirup, osolím a vše rukama zpracuji v těsto. Nechám chvilku odležet v lednici. Půlku těsta vyválím s použitím mikrotenových sáčků, aby se nelepilo a vložím do vymazané formy. Potřu džemem a z druhé půlky vyšoulím mřížky. Bílek trochu našlehám a potřu jim těsto. Na závěr posypu nasekanými ořechy. Peču cca 35 min na 175°C.

2
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky