
Babiččin mřížkový koláč |
31. Leden 2019 |
Nejen šulánky, ale i tento bramborový koláč je vzpomínkou na mé dětství a na babičku, která tak ráda vařila a pekla, a to mám asi po ní. Nejčastěji ho pekla v zimních měsících, kdy byl špajz plný marmelád a zavařenin. Vždycky když zbyly vařené brambory, tak se dělaly šulánky nebo mřížkový koláč. Klasika. Úplně jednoduchý a přitom luxusní moučník k nedělní kávě. Můj koláč je trochu jiný. Jak už tušíte, změnila jsem mouku a vynechala cukr. I přesto je famózní, vláčný a dostatečně sladký.
Suroviny
- brambory uvařené ve slupce 280 g
- vejce 2 ks
- mouka jáhlová 100 g
- mouka rýžová 50 g
- mouka tapioková 50 g
- mouka lněná 2 PL
- sůl
- máslo 80 g
- prášek do pečiva 1/2 ČL
- sirup datlový 1 PL
- džem bez přidaného cukru
- ořechy vlašské
Postup
Brambory, nejlépe den předem uvařené, oloupu a na jemno nastrouhám, máslo rozpustím, přidám mouky, 1 vejce, 1 žloutek, prášek do pečiva, sirup, osolím a vše rukama zpracuji v těsto. Nechám chvilku odležet v lednici. Půlku těsta vyválím s použitím mikrotenových sáčků, aby se nelepilo a vložím do vymazané formy. Potřu džemem a z druhé půlky vyšoulím mřížky. Bílek trochu našlehám a potřu jim těsto. Na závěr posypu nasekanými ořechy. Peču cca 35 min na 175°C.
recept
kuchařky